Hamnstaden Hudiksvall
Sjöfart, fiske och båtliv lade grunden för dagens Hudiksvall
Staden grundades 1582 av Johan III genom hopslagning av byarna Hudik och Vallen vid Hornåns mynning i Lillfjärden. Namnet "Hvdigsval" finns dock redan utmärkt på CartaMarina, den äldsta kartan över Norden, som trycktes i Venedig 1539. Då hade platsen länge varit en hamnplats med marknader och en knutpunkt i det nord-sydliga kommunikationsnätet.
Sjöfarten har genom åren tillsammans med fisket spelat en avgörande roll för möjligheterna att leva och verka här och det framväxande välståndet.
- Handel, export av sågade trävaror mm.
- Logistiken kring skogen och järnet.
Vägarna var knappt farbara, att frakta via vattnet var mycket enklare. Iden att skaffa en ångbåt till Forsså ångsåg och Rolfstaån visar på entreprenörskap och initiativkraft.
Bilden ovan är kanske den allra bästa av Hudiksvalls hamn vid sekelskiftet 1800/1900?
Bilden hängde en gång i storformat vid receptionen på Hälsinglands museum i Hudiksvall och den har hängt i en herrekipering. På bilden kunde man se hela den inre hamnen kring sekelskiftet med dess byggnader, båtar och människor.
Segelfartygens höga riggar dominerar. Längst till vänster ungefär på platsen intill nuvarande kajrestaurangen ligger ett skonertskepp. I mitten har vi en brigg, en tvåmastare med ”pinnar” på båda masterna, och till höger en bark. Borta vid Tullhuset på andra sidan hamnen ligger en gråmålad bark och ett par ångbåtar. Ute på vattnet skymtar ett mudderverk med pråmar.
Stans byggnader döljer sig bak Strandgatans popplar. Jo, Hamngatan hette så förr i tiden men brukade kallas för Sjögatan. Popplarna togs ner när gatan breddades. Tur var det. Annars skulle de ha varit anskrämligt stora nu. Längst bort efter kajen ser vi hamnmagasinen som var tre från början. De står oljestrukna och burget solida mot fiskeriets grå bodar på varvssidan, men dessa har klarat tidens tand bättre fram till våra dagar. Det är en stilla sommardag med svag sydlig bris. Varmt. Visst är det fint.
Texten är hämtad från Gunnar Gadestedts skrivning ”Nittonhundra blankt” från den 10/2 2010.